divendres, 28 de març del 2008

Per què una ràdio a l'escola?

Navegant per la xarxa he trobat, un cas d'escola i ràdio...

CEIP DRASSANES...

"Quan el curs 2000-2001 vam decidir d'introduir la ràdio a l'escola ho vam fer pensant en les característiques dels nostres alumnes, molts d'ells nouvinguts i de països molt diferents. Era una manera d'atendre a la diversitat (molta diversitat, tant pel que fa als orígens, llengües i cultura, com pel que fa als ritmes d'aprenentatge). Així doncs, crèiem que la ràdio ens oferia una sèrie de possiblitats:

a- Unes relacionades amb la llengua: com a recurs o eina per estimular la llengua oral (la utilització del català - llengua vehicular de l'escola-) però també com a eina que podia ajudar als nostres alumnes a perfeccionar la parla, i

b- Unes altres relacionades amb els diferents ritmes d'aprenentatge dels alumnes: tots hi podien participar segons els seu nivell o la seva capacitat.

Amb l'experiència i el temps ens hem adonat que la utilització de la ràdio dins l'escola ha permès, a més, treballar altres aspectes i continguts interessants i positius que contribueixen també a la formació dels nostres alumnes:

  • Permet treballar el sentit de la responsabilitat ja que tots els alumnes tenen un paper dintre el programa de ràdio, cada part és important per ella mateixa i en el conjunt de la feina feta (no hi ha cap part ni cap alumne que sigui més important que la resta).
  • Els propis alumnes, tot treballant d'una forma agradable i divertida, s'han adonat que són capaços de treballar amb responsabilitat i que poden utilitzar el català tant a nivell oral com escrit.
  • En el moment en que els alumnes participen i s'impliquen en la realització d'un programa de ràdio deixen de ser només receptors d'informació per passar a ser creadors d'informació. A partir de donar als alumnes les eines necessàries,els ajudem a accedir a la informació per poder-la transformar en un producte concret. L'alumnat d'avui en dia està immers dins la societat de la informació, això vol dir que l'hem de preparar per viure en una societat on l'accés a la informació és bàsic per a desenvolupar-se.
  • Aprenen a utilitzar diferents mitjans tecnològics i audiovisuals (processadors de textos per elaborar el guió, gravació en mp3, digitalització de sons i músiques, edició de sons amb l'audacity...).

Les activitats i els plantejaments metodològics els hem plasmat en una webquest:“Fem Ràdio!”. En aquesta webquest tenim la guia, models i activitats per a poder treballar diferents aspectes:

  • la recerca d'informació
  • l'expressió escrita i oral a través de diferents models de guions
  • diferents tipologies de programes
  • recursos i suports tècnics (com gravar sons, l'audacity, internet....)"