divendres, 25 d’abril del 2008

Guió del curt...

Avui hem redactar i posat en comú, expressant i ordenant les idees proposades per part nostra, per poder realitzar el modelatge del noste curt...

Guió

Desprès d’un dia ple de problemes, una noia decideix anar al bar a prendre unes copes. Quan anava a pagar, se n’adona que no porta diners.

Va començar a imaginar que fer:

  1. Fugir per la finestra del bany, tot anava bé fins que va adonar-se que no cabia pel forat.... Quan va començar a baixar va caure ficant el peu al WC...


Decideix canviar d’estratègia...

  1. Pensa en conquistar al cambrer, s’apropa amb molta sensualitat, descordant-se un boto de la camisa i crida al cambrer... quan es gira....

Tampoc es bona idea per aconseguir la seva fita i...

  1. Creu que rentar els plats seria una bona solució, però quan entra a la cuina es troba una muntanya de plats......desprès del dia que ha tingut no li ve de gust...

Comença a pensar altra cosa...

  1. Pensa en marxar dissimuladament, però xoca amb la cadira, que toca la taula i tira la safata amb els gots i ho trenca tot, tothom es gira....

Això no serveix i....

Decideix parlar amb el cambrer, es posa nerviosa, tremola....

De cop i volta el cambrer s’apropa a la taula i li diu que la persona de la taula de darrera, ha pagat el compte.

Sospira i es gira per donar-li las gràcies i no troba a ningú, comença a imaginar qui seria aquella persona i que havia passat....

Moralina:” La imaginació complica la realitat, no li donis més voltes”

divendres, 18 d’abril del 2008

"Un home al mig d'un bosc, estava sol, s'anava fent fosc i ell tenia por..."

Per la preparació del nostre curt, hem fet avui una classe una mica més centralitzada en el que serà el nostre projecte i hem vist els elements que hem de tenir en compte per a la nostra posterior realització...

Els plans

El concepte de pla s'aplica en cinema, vídeo o foto en un doble sentit: com a unitat de presa i com a valor d'enquadrament. Es parla de pla com a unitat de presa per referir-se al conjunt d'imatges que en el moment de la presa s'enregistren amb continuïtat.

Es parla, en canvi, de pla com a valor d'enquadrament per referir-se al grau d'apropament de la càmera a la realitat. És en aquest sentit que es parla de planificació. La categorització pren com a mesura de referència la persona humana, fent la relació de plans en funció de l'allunyament o apropament de la persona.

Simplificant bastant, pot dir-se que els plans més llunyans aporten un valor descriptiu mentre que els plans més propers hi aporten un valor expressiu o dramàtic. Els plans mitjans aporten sobretot un plus narratiu.

TIPUS DE PLANS

Gran Pla General. Mostra un gran paisatge o una multitud. L'entorn és més important que la persona. Normalment té valor descriptiu, però pot adquirir un valor dramàtic quan es pretén destacar la petitesa d'un ésser en una multitud o enfront de la natura.

Pla General. Mostra un escenari ampli en el que s'incorpora una persona o grup de persones que ocupa un terç o una quarta part de l'enquadrament.

Pla de conjunt. Abraça un petit grup de persones. Interessa l'acció. La persona queda encaixada dins un espai, però amb prou marge de moviment.

Pla sencer. Els límits inferior i superior de la pantalla coincideixen amb el cap i els peus d'un o dos personatges. Interessa l'acció

Pla americà o tres quarts. Els límits superior i inferior coincideixen amb el cap i els genolls de la persona. És un enquadrament molt cinematogràfic, que s'utilitzava sobretot als westerns per oferir la cara i el revòlver de l'actor.

Pla mitjà. Presenta la persona tallada per la cintura, és a dir, de mig cos en amunt. Interessa la reacció del personatge davant una realitat.

Primer pla. Presenta el rostre sencer o com a molt amb l'espatlla. És un pla molt expressiu, psicològic i dramàtic.

Primeríssim pla. Mostra una part del rostre o del cos d'una persona. Potencia el valor dramàtic. del pla.

Pla de detall. Mostra un objecte o part d'un objecte. Normalment s'incorpora com a pla d'inserció dins d'una narració.




ELS ANGLES

L'angulació fa referència a la diferència entre el nivell de la presa de vista i el de l'objecte o subjecte que han de ser fotografiats o filmats. L'angle de visió és una variable que pot potenciar el valor expressiu de la presa. Convencionalment es fa aquesta classificació:

  • Angulació normal. L'eix de la càmera és perpendicular al rostre del personatge. Acostuma a tenir un valor expressiu de normalitat.
  • Angulació en picat. És l'angle format per la càmera que enregistra de dalt cap a baix. S'utilitza per fer més petit el subjecte, per denotar inferioritat, submissió o aclaparament. També es pot fer servir per presentar millor un paisatge o una multitud.
  • Angulació en contrapicat. És l'angle de la càmera que enregistra de baix a dalt. Reforça el valor expressiu. El subjecte queda engrandit.
  • Angle inclinat. Correspon a un enregistrament amb la càmera inclinada lateralment. És un angle poc emprat i expressa inestabilitat, inquietud, inseguretat,...

LA LLUM

La il.luminació té, a més a més del valor funcional, un valor expressiu o artístic. La il.luminació pot ser suau, i dona un aspecte amable, o dura, que pot resultar fins i tot amenaçadora. Normalment s'hi juga amb tres o quatre fonts de llum diferents per tal de donar un o un altre resultat. Per exemple, si volem resaltar la boca d'un personatge misteriós que parla, podem fer servir un focus de llum frontal inferior. O si volem enfosquir un rostre, fem un contrallum.


divendres, 4 d’abril del 2008

EXPODIDÀCTICA 08



Expodidàtica 2008!!!

Tot una exposició on poder veure, tocar, buscar, investigar... mare de Déu!! Quantes portes obertes al món de l’educació!! Mai m’havia parat a pensar en tots els recursos i possibilitats que es poden oferir en el món de l’educació!!

Una de les coses que vam poder veure amb molta més profunditat són les pissarres digitals, com la que vam poder veure en classe, però amb els altres formats, estils i maneres d’utilitzar, l’exposició estava molt ple on cadascun oferia les seves ofertes i recursos tot explicant el seu funcionament, cost i utilització en les aules...

Un altre recurs presentat en el recinte, és el lincat, linkat és el projecte del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per a proporcionar programari educatiu a totes les escoles. Programari lliure, sense costos addicionals, per tenir que pagar a marques o firmes de fabricants com els servidors instal·lats a tots els ordinadors, com ja sabeu. Una eina molt profitosa i amb molts beneficis econòmics que el propi departament esta impulsant.

Altres enllaços del lincat

Però no només d’informàtica estava ple el recinte, si no que també hi havia altres estands on oferien tot tipus de recursos educatius, des de museus, materials fungibles (pelikan, stanedler...), com a material d’aula (wesco, hermex...) i fins i tot el circ! Si, si el circ, un estand que mostrava cursets i sortides dirigides a les escoles sobre el circ.

I com oblidar la nostra experiència com a locutors de ràdio, en l’estand de l’xtec/radio, tota una experiència inoblidable!!!

Algunes fotos que ho mostren...